Gluteenivabad jahud



Gluteenivabade jahude valik on viimastel aastatel järjest kasvanud. Erinevate jahudega katsedes avaneb uus kulinaarne maailm, mis on täis uusi avastusi ja põnevaid maitseelamusi. Järk-järgult kasvab teadlikkus ja paranevad oskused, kuidas nende jahudega köögis toimetada.

Riisijahu
Riisijahu on peene tekstuuriga ja meeldiva, kergelt magusa maitsega. Riisijahu sobib kasutada väga paljudes toitudes, seega on see üks peamisi jahusid, mis gluteenivaba dieedi järgijatel võiks kindlasti kapis olemas olla. Riisijahu sobib kasutada iseseisvalt või kombineerituna teiste jahude ja tärklistega, kastmete paksendamiseks, pannkookide valmistamisks jne. Tervislikumate küpsetiste valmistamiseks soovitame eelistada täistera või pooltäistera riisijahu.

Tatrajahu
Tatrajahu on mõnusalt täidlase, peaaegu rustikaalse maitsega. Tatrajahu sobib hästi sügiseste aedviljadega, banaani, pohlade, seentega. Vastavalt maitse-eelistustele võib kasutada tatrajahu kas iseseisvalt või vähehaavalt jahusegudesse lisades. Väga maitsvad on tatrajahust pannkoogid ning pirukapõhjad. Röstimata tatrast jahu on peenema struktuuriga ja vähem töödeldud, seega sisaldab rohkem toitaineid.

Maisijahu
Maisijahul on ilus kollane värvus ning meeldivalt magusapoolne maitse. Maisijahu on lausa üllatavalt mõnusa struktuuriga. Kui maisijahu kasutada iseseisvalt, võib tulemus jääda veidi liiga tummine ja raske. Segage 10 % maisijahu riisijahu või gluteenivaba jahusegu hulka.

Pidage meeles, et maisijahu, maisitärklis ja maisimanna ei ole sünonüümid. Maisijahu, -manna ning polenta erinevad peamiselt jahvatuse astme poolest. Maisitärklis on sarnane kartulitärklisele ja sobib hästi kastmete paksendamiseks ning gluteenivabade küpsetiste sidumiseks.

Hirsijahu
Hirsijahu on õrnkollase värvusega ning selle kasutamine küpsetistes on küllaltki uus trend. Hirsijahu annab küpsetistele meeldivalt õhulise ja kerge tekstuuri. Samas tuleb hirsijahu küpsetistes kasutada ettevaatlikult, kuna liigne hirsijahu võib lisada kookidele kergelt mõrkja alatooni. Hirsijahu on väga hea saia- ning leivaretseptides kombineerituna riisijahu ning tärklisega. Parema säilivuse nimel hoia hirsijahu peale avamist külmikus.

Kikerhernejahu
Kikerherne jahu ehk gram jahu on tervlislik gluteenivaba taimse valgu allikas. Seda kasutatakse kotletitainas, fritüürimisel,  küpsetistes ja dessertides. Kikerherne jahu on eriti levinud India köögis. Kui segada kokku võrdsetes osades vett ja kikerherne jahu, võib saadud segu kasutada retseptides muna taimse aseainena.


Sidusained gluteenivabadele küpsetistele

Guarkummi  E412 (stabilisaator). Guarkummi   on  guaaraoapõõsa   seemnetest   tehtud   paksendaja, parandab gluteenivabade küpsetiste tekstuuri. Kasuta  1-3 tl 1 kg  jahu  kohta.

Psüllium kuulub  Plantago  teeleheliste   perekonda  ning  tuntud  oma  kiudainete  rikkuse  poolest, mis  aitab tasakaalustada   soolestiku  tööd  ning  alandab  ka  vere   kolesterooli   taset.   Psülliumi seemnekestade   jahu   kasutatakse  toitude  küpsetamisomaduste  parandamiseks  ning   antud   jahu  kasutamine  annab küpsetistele  hea siduvuse ning  aitab taignat  kergitada. Kasuta  1-2 sl  1 l vedeliku  kohta.  Lase  10 min enne  jahule  lisamist 10 minutit paisuda. 

Mix’gom on gluteenivabade küpsetiste abiaine, mis koosneb psülliumist ja akaatsiakummist. Annab küpsetistele õhulise ja pehme tekstuuri. Kuna Mix Gom sisaldab palju kiudained, siis veenduge, et lisate taignale piisavalt vedelikku.


Gluteenivaba jahusegu retsept:
6 tassi riisijahu
2 tassi kartulitärklist või muud tärklist
1 tass maisijahu

Sega  jahud korralikult omavahel läbi. Säilita hästi suletud nõus kuni 3 kuud. Võid segada ka sidusaine (guarkummi, mix’gom) juba  jahusegu  hulka. See jahusegu sobib asendama  nisujahu enamikes retseptides. Kui soovid isekerkivat nisujahu,  lisa 2 tl  küpsetuspulbrit  1 tassi gluteenivaba jahusegu kohta.

Rohkem küpsetiste retsepte leiate meie Retseptiraamatust
Hea valiku garanteertitud gluteenivaba märgiga jahusid leiate Via Naturale e-poest

Allikas: http://blog-maviesansgluten.fr/wordpress/zoom-sur-les-farines-sans-gluten/

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.