Laktoositalumatuse test

Laktoositalumatuse päriliku eelsoodumuse määramine

Laktoositalumatus on laialt levinud ainevahetuslik häire, mille puhul organism ei suuda laktaasi vähesuse või puudumise tõttu seedida piimasuhkrut ehk laktoosi. Laktoosi taluvuse korral produtseerivad peensoole rakud laktaasi, mis lõhustab laktoosi glükoosiks ja galaktoosiks. Glükoos ja galaktoos imenduvad läbi sooleseina vereringesse.

Juhul kui organismis ei toodeta piisaval hulgal laktaasi ensüümi, jääb laktoos lõhustamata ega saa imenduda. Sellisel juhul fermenteeritakse laktoos soolebakterite poolt, mille tulemusena tekib suur hulk gaasi. See omakorda võib põhjustada mitmeid laktoositalumatusele iseloomulikke ebameeldivaid sümptomeid: kõhuvalu, kõhukrampe ja -puhitust, kõhugaase ja kõhulahtisust.

Eristatakse kolme erinevat tüüpi laktoositalumatust:
  1. Primaarne laktoositalumatus. Kõige levinum laktoositalumatuse tüüp. Sagedus ulatub alates 5%-st mõnes Põhja-Euroopa populatsioonis kuni üle 90%-i mõnes Aafrika ja Aasia regioonis. Primaarne laktoositalumatus on pärilik ja seda tüüpi laktoositalumatust saab määrata geneetilise testi abil.
  2. Sekundaarne laktoositalumatus. Keskkonnast tingitud, põhjuseks sooleseina vigastus või gastrointestinaalsed haigused nagu tsöliaakia, Crohn’i tõbi, ärritatud soole sündroom.
  3. Kaasasündinud laktaasi puudulikkus. Harvaesinev autosomaal-retsessiivne haigus, mis on rohkem levinud Soomes (1:60 000).
Primaarset laktoositalumatust saab määrata geneetilise testi abil. Mitmed uuringud on näidanud, et inimese genoomis paikneb laktaasi kodeeriva geeni läheduses geneetiline marker (C-13910T), millel on seos laktoositalumatusega. Genotüüp CC on seotud laktoositalumatusega ja genotüübid CT ja TT laktoosi tolerantsusega.

Laktoositalumatuse geneetilisel testimisel on palju eeliseid võrreldes traditsiooniliste diagnostiliste meetoditega:
  • DNA-testi abil saab eristada primaarset laktoositalumatust sekundaarsest, mis võib olla ajutine, kui rakendatakse õiget ravi.
  • DNA-testi tulemus ei ole mõjutatud välistest faktoritest nagu söömine/joomine, antibiootikumide tarvitamine või endoskoopilised protseduurid enne testi läbiviimist.
  • Lisaks on geneetiline testimine patsiendile palju mugavam ja vähem aeganõudev kui traditsioonilised meetodid.
Laktoositalumatuse geneetilist testi soovitatakse inimestele, kellel on laktoositalumatusele iseloomulikud sümptomid.Kui testi tulemus kinnitab primaarse laktoositalumatuse diagnoosi, siis peaks:

• Piirama laktoosi sisaldavate toodete tarbimist. Laktoosi kogus, mida suudetakse taluda, varieerub inimeste vahel ja kuna laktoositalumatus ei põhjusta ohtu tervisele, siis ei ole vaja täielikult vältida laktoosi sisaldavat toitu. Enamik inimesi, kellel esineb laktoositalumatus, on võimelised sööma väikeses koguses piimaprodukte.
• Kasutama laktaasi sisaldavaid toidulisandeid, kui laktoosi sisaldavate toodete tarbimise vältimine ei ole võimalik.
• Lisama menüüsse kaltsiumirikkaid, piima mittesisaldavaid toiduaineid, nagu näiteks sojapiim, tofu, brokkoli ja oad või tarvitama kaltsiumi sisaldavaid toidulisandeid, et säilitada vajalikku kaltsiumi kogust organismis.
• Kuna piim on peamine D-vitamiini allikas, siis peaks piimatoodete tarbimist vältides tarvitama lisaks D-vitamiini, et vältida D-vitamiini puudust.

Analüüsi tutvustav tekst on pärit kodulehelt www.asper.ee

Hind 80 € (ei sisalda toitumisnõustamist).

Analüüsi on võimalik teha laboris Asper Biotech www.asper.ee
Vaksali 17a, 50410
Tartu, Estonia
info@asperbio.com tel 7307 295

Testimise järgselt on teil võimalik tulla OÜ Via Naturale toitumisnõustajate juurde. Registreerumine: 742 1509 / 507 1255 info@vianaturale.ee

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.