Rasvhapete analüüs

Rasvhapete analüüs annab meile informatsiooni järgmiste faktorite koha:
  1. Kas meie kehas on rasvhapete profiil selline, mis soodustab põletikku ja haigusi, või takistab nende tekkimist
  2.  Missugune on oomega-3 rasvhapete EPA ja DHA tase, oomega-6 rasvhappe arahidoonhappe ja EPA tasakaal ja arahidoonhappe moodustamise efektiivsus
  3.  Missugune on rakumembraanide voolavus või jäikus ning
  4. Annab vaimse tervise tugevuse indeksi.
Rasvad omavad kehas väga tähtsaid funktsioone, mis sõltuvad nii rasvade rasvhappelisest koostisest kui nende omavahelisest vahekorrast. Rasvhappeid  on võimalik määrata uudse vere rasvhapete analüüsiga.

Kui rasvhapped on pikaajaliselt tasakaalust väljas, siis on kehas põletikku soodustav keskkond. See soodustab südame- ja veresoonkonnahaigusi, naha kehva kaitsevõimet, liigespõletikke, vaimseid ja psüühilisi probleeme, astmat ja allergiaid ning isegi vähki, langetab immuunsust jne.

Kõik keha rakumembraanid koosnevad küllastatud ja küllastamata rasvhapetest. Kui küllastatud rasvhappeid on palju, on rakumembraanid liiga jäigad. Küllastamata komponendid rakumembraanides on oliiviõliga sarnastest õlidest pärit monoküllastamata rasvhapped. Natuke on ka rakumembraanides oomega- 3 ja oomega-6 rasvhappeid, mida nimetatakse asendamatuteks, sest keha neid ise toota ei suuda. Kui neid toiduga ei saa, siis neid kehas ei ole. Oomega-6 rasvhappeid aga saame toiduga tänapäeval liiga palju, oomega-3 aga toidus peaaegu et puuduvad (kui ei tarbita regulaarselt kala).

Kui meil on nende rasvhapete vahekord paigast ära, siis see soodustab põletikku, trombide ehk verehüüvete teket ning vaimseid probleeme. Need on väga tähtsad rasvhapped, millest toodetakse kehas koehormoonid. Koehormoonide eellased on kõrgemad oomega-3 rea rasvhapped eikosapentaeenhape EPA ja dokosaheksaeenhape DHA. Valmiskujul saame EPA-d ja DHA-d rasvasest kalast ja kalaõlist. Seemnetes sisalduvast oomega-3 rasvhappest peab keha need EPA ja DHA ise tegema ning sageli, eriti haiguste ja toitainete puuduse puhul on see protsess häiritud.Eespoolkirjeldatud põhjustel on väga tervislik tarbida iga päeva oliiviõli ja kalaõli, mis sisaldab EPA-t ja DHA-d.

Meie tavapärases toidus on kahe asendamatu rasvhappe - oomega-3 ja oomega-6 - vahekord nihkunud oomega-6 kasuks määral, mis ei ole enam tervislik. Oomega-6 liia ja oomega-3 puuduse korral toodetakse halbu, põletikku ja veresoonte kahjustust soodustavaid koehormoone. Meie esivanemate toidusedelis oli oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete vahekord umbes 1:2. Kaasaegse inimese toidus on nende suhe aga umbes 1:20 ja isegi rohkem oomega-6 kasuks. Arvatakse, et meie keha vajab vahekorda 1:1. Kui tänapäeva inimeste toidus saadakse vahekord 1:4, siis juba langeb südame-veresoonkonnahaiguste jt haiguste risk, kuid ideaalne oleks saada vahekord 1:2.

Rasvhapete analüüs 109 €. Analüüs teostatakse Norras. Analüüside vastuste saabumisel lisandub nõustamise tasu (sisaldab tervisliku toidu soovitusi, haiguste puhul ka eridieedisoovitusi).

Analüüse teostatakse vaid terapeudi soovitusel. Kui soovite registreeruda rasvhapete analüüsile, võtke ühendust annely@tervisekool.ee

Dieedisoovituste järgimise ning kalaõli tarbimise järgselt on soovitav teostada uus analüüs, mille järgi saate veenduda rasvhapete profiili tervislikumaks muutumises.

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.