SCD dieet

Specific carbohydate diet ehk spetsiifiline süsivesikutevaba dieet

Gotschall, Elaine, Breaking The Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet, The Kirkin Press, 1994 Canada, http://www.breakingtheviciouscycle.info/

Paljud tõsiste sooleprobleemidega haiged hakkavad seda dieeti katsetama pärast Elaine Gottschalli raamatu lugemist. Ta kirjutas selle oma tütrega juhtunud kogemustele toetudes, kes haigestus 8-aastaselt haavandilisse koliiti ja kellel taheti jämesool eemaldada. Gottschall oli siis ise noor biokeemik, kes hakkas uurima alternatiivseid võimalusi ning leidis selle dieedi, mida ta kasutas oma tütre puhul. Sellest kogemusest sündis SCD dieet.

Elaine Gottschall toetus väga vanadele uuringutele selles vallas. Juba 1900 a. alguses avastas dr Christian Herter, et kõhulahtisusega lapsed talusid hästi valke, mõõdukalt rasvu ja üldse mitte süsivesikuid. Süsivesikute andmine taastas peaaegu alati kõhulahtisuse. Diarröa ehk kõhulahtisus on seotud just disahhariidide (kahest monosahhariidist koosnev) ja tärklise (keerulise koostisega süsivesik) talumatusega.

Soovitame teil seda dieeti katsetada vaid meie nõustajate ja terapeutidega koostöös, et saaksite olla kindlad, et te saate toidust kätte kõik vajalikud toitained. Meie terapeudid aitavad teid ka toidulisandite valikul ning pakuvad tuge sellise ekstreemse dieedi läbiviimisel. Meie käest saate ka retseptiraamatu.

MIDA TÄHENDAB SCD ehk SPETSIIFILINE SÜSIVESIKUTEVABA DIEET?

SCD on rangelt teravilja, laktoosi ja suhkruvaba, disainitud inimestele Crohn'i tõve, haavandilise koliidi, tsöliaakiahaiguse, põletikulise soolehaiguse ja ärritatud soole sündroomiga. Paljud autistidest laste vanemad on kasutanud suure eduga seda dieeti oma laste peal, eriti siis, kui gluteeni- ja kaseiinivabast dieedist üksi abi pole olnud.

SCD arendati välja Sydney Valentine Haas´i poolt, MD. Elaine Gottschall aitas seda populariseerida ja jätkas uuringuid selle dieediga seoses ning kirjutas hiljem oma raamatu "Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet".
 
SCD dieedi algus ulatub 1951. aastasse, Dr Merrill Haas´i ja Dr Sidney Haas´i uuringutesse. Nende uuringuid jätkas Elaine Gotshall, M.Sc., kes publitseeris tulemused 1985.a. Acta Anatomica ajakirjas (123:178). Dieet välistab süsivesikud, mida soolepõletikuga isikud ei suuda seedida. Seetõttu esineb neil süsivesikute malabsorptsioon, fermentatsioon, bakterite ülekasv, nende kõrvalproduktide ja lima üleproduktsioon. See toob kaasa põletiku ja soole limaskesta kahjustuse. Vältima peab disahhariide ja komplekssuhkruid, selliseid toite nagu teravili, kartulid, jamss, pastinaak, kikerherned, soja, oad, idud ja igat sorti suhkrud, v.a. mesi, kõiki piima ja laktoosi sisaldavaid tooteid.
 
SCDdieet keskendub ka omega-6 rasvhapete vähendamisele ja omega 3 rasvhapete sisalduse tõstmisele ning keskmise ahelaga triglütseriidide hulga suurendamisele. Vähendatakse kõiki aineid toidus, mis võivad kahjulikult mõjuda mao-sooletrakti tervisele.
 
Dr. Haas'i teooria oli selline, et seedumata süsivesikud sooles annavad kütust bakterite ja pärmseente kasvuks ning põhjustavad nende tasakaalutust. Ta uskus, et bakteriaalne ülekasv häirib ensüümide tegevust ja takistab süsivesikute imendumist ja seedimist. Seetõttu jäävad need seedimata ja toidavad veel rohkem baktereid, moodustades niimoodi nõiaringi.

Pärmseente ja bakterite poolt toodetakse toksiine ja happeid, mis kahjustavad sooletrakti limaskesta. Limaskesta kahjustused on toksiinide, hapete ja seedumata süsivesikute poolt tekitatud. Sellisest seedetrakti häiritud tasakaalust tingituna võivad Dr. Haas´i järgi areneda järgmised haigused:

Crohn'i tõbi
Haavandiline koliit
Tsöliaakiahaigus
Põletikuline soole haigus (IBD)
Ärritatud soole sündroom (IBS)
Krooniline kõhulahtisus
Spastiline koolon

Dr. Haas kujundas välja dieedi põhimõtted, piirates süsivesikuid ning korrigeerides sooletrakti bakteriaalset tasakaalu läbi toitumise. Dieet sisaldas vaid süsivesikuid, mida ta uskus hästi imenduvat ning sellega mitte baktereid toitvat. Ta arvas, et sellega saab aidata kontrollida bakteriaalset ülekasvu ja toksiinide produktsiooni. Kui seedimine paraneb ja toitained imenduvad, paraneb toitumuslik seisund ning immuunsüsteemi funktsioon.
Selle dieediga saadakse Crohn'i tõvest paranemine umbes 80%-l ja divertikuliidist 95%-l. Kerget muutust on näha juba kolme nädala pärast ning täielik paranemine toimub paljudel isikutel ühe aastaga. Puuduvad muidugi usaldusväärsed teaduslikud kinnitused sellele, sest seda ei ole piisavalt uuritud. Me saame seda väita vaid inimeste isiklikele kogemustele toetudes. Meil Eestis on selle dieediga veel vähe kogemusi, kuid kõik, kes on seda katsetanud, on saanud muutused paranemise poole.

SCD lähtub sellest, et haavandiline koliit, Crohni tõbi, ärritatud soole sündroom ja gluteeniresistentne tsöliaakia on bakterite ülekasvuga seotud haigused. Toitumisega saab muuta sooletrakti mikrofloorat, taastada selle tasakaal ning õige imendumisprotsess.
 
SCD põhineb sellel, et jäetakse sisse vaid süsivesikud, mis vajavad minimaalset seedeprotsessi, on hästi imenduvad ega jäta midagi bakterite ülekasvu jaoks sooletraktis. Kui mikroobide hulk väheneb, väheneb ka nende toksiinide tootmine ning kahjulik mõju limaskestale. Kui limaskest ei vaja enam kaitset, lõpetavad limatootvad rakud liigse lima tootmise ja süsivesikute seedimine paraneb. Malabsorptsioon asendub absorptsiooniga, keharakud ja immuunsus hakkavad saama toitaineid ja energiat, immuunsüsteem hakkab kaitsma bakterite üleproduktsiooni eest.
 
Kõige kergem on seedida kõige lihtsama struktuuriga süsivesikud. Monosahhariidid (üks glükoosi, galaktoosi või fruktoosi molekul) ei vaja seedeensüümide poolt lõhustamist ja need on dieedis lubatud. Neid leidub puuviljades, mees, osades aedviljades ja jogurtis.
 
Kaksikmolekule (laktoos, sukroos, maltoos ja isomaltoos) ja tärklist (polüsahhariidid) välditakse. Osasid tärkliseid talutakse, eriti kaunviljade omi (ainult kuivatatud ube, läätsi ja lõhestatud herneid), kui neid leotatakse 10-12 tundi enne keetmist. Vesi tuleb ära visata, sest see sisaldab mitteseeditavaid suhkruid, mis leotamisega eralduvad. Kaunvilju võib lisada toiduratsiooni väikeses koguses kolme kuu pärast.

Tärklisest, teraviljadest ja kartulist tuleb väga rangelt hoiduda. Maisisiirupit välditakse, sest see sisaldab lühikese ahelga tärklist.

SCD dieet lubab õigesti fermenteeritud jogurtit ja sageli ka Acidophiluse lisandit (mitte bifidobaktereid), et taastada soole mikrofloora. Heade bakterite ülekasvu korral kontrollitakse halbade kasvu. Jogurtit peab fermenteerima 24 tundi, mis lubab bakteritel piisavalt kaua lagundada piimasuhkrut laktoosi monosahhariidideks. Tööstuslikult toodetud jogurt ei ole korrektselt fermenteeritud, mistõttu lubatakse vaid kodusvalmistatud jogurtit.
 
Kui esinevad kõhukahtisus ja -krambid, siis kasutage ainult küpsetatud puuvilja, väga küpset (mustade täppidega) banaani ja ka keedetud köögivilja. Kui need põhjustavad gaase või kõhulahtisust, lisage ka need dieeti hiljem.
 
SCD dieeti peab rangelt pidama. Mingil juhul ei tohi anda süsivesikuid peale lubatud puuviljade, mee, õigestivalmistatud jogurti, lubatud aedviljade ja pähklite. Kui ka need printsiibid on selged, on sageli raske aru saada, millistesse toitudesse süsivesikuid on lisatud. Uurige hoolikalt silte, et avastada peidetud süsivesikud. Alati ei ole sildile kõiki koostisaineid kirjutatud, uurige originaali. Kõikides maades ei ole ka seadusi, mis kohustavad kõiki koostisosi üles lugema.

Osad reaktsioonid tekivad kiiresti, mõned aga pikema aja möödudes. Päevik on vajalik selleks, et seoseid leida.

Iga päev kirjutage üles, mida sõite, kas lisasite midagi uut ning sümptoomid. See on hea ka paremuse poole liikuvate sümptoomide märkamiseks. Sa pole jäänud haigeks üleöö ja ka paranemine ei tule kiiresti. Protsess võib kulgeda kaks sammu edasi, üks tagasi moel. Päevik lubab sul märgata neid muutusi, mida sa igapäevaselt tähele ei paneks, eriti kui need on väikesed muutused.

Loe lisaks artiklit düsbioosi ja toidutalumatuse likvideerimise kohta haigustepuhuse toitumise rubriigist.
Lubatud toiduained SCD dieedi puhul
Keelatud toiduained SCD dieedi puhul

RETSEPTID
inglise keeles http://www.scdrecipe.com/links/


Edulugu
Ühe väikese tüdruku sünnituse ajal said nii ema kui laps antibiootikume. Laps sai kätte kõik vaktsiinid, mis ette nähtud. Umbes 9 kuuselt hakkas end püsti ajama, aga pärast esimese eluaasta vaktsiini enam ei ajanud, ainult käputas kuni 1-aaasta ja 5- kuuselt avastati/diagnoositi juveniilne idiopaatiline artriit. Pärast ravi hakkas kõndima 1aasta ja 9-kuuselt.

2-aastaselt sai järgmise vaktsiini. Umbes 2-aasta ja 1- kuuselt oli roe vedel ja kakamise lõpus esines selles ca 1 tl punast verd. 2-aasta 2- kuuselt diagnoositi Crohni tõbi. 2-aasta 8-kuuselt oli tegemist raske verise vesiroega (haiglas (veenitoitmisel ) kokku 7 nädalat, kakas esines verd kuni 4- aastaseks saamiseni.

2-aasta 9- kuust alates laps gluteenivabal dieedil, 3-aasta 2-kuuselt aga täielikul SCD dieedil kuni praeguseni jätkuvalt. Viimasest rohust (Imuran) loobuti arsti teadmata 3-aasta 4-kuuselt (peale 2 kuud SCD dieedil olekut), täielikult sümptomite vaba alates 4- aastaseks saamisest. Liikumine läheb aina paremaks, veel 9 kuud tagasi vajas ta trepist liikumisel abi, nüüd käib juba ilma väsimata ca 1 km või rohkemgi (varem 300 m).

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.