Tatar

Pähklimaitseliste viljadega tatar on tegelikult rohttaim, mille viljaks on pähkel. Tatrataimel on aromaatsed õied, millest arenevad väiksed kolmnurksed tangud, mis on kaetud kestaga. Muide, ka tatrateed peetakse väga tervislikuks.

Kui mesilased korjavad tatraõitelt nektarit, saadakse tugevamaitseline ja tume mesi. Aegade algusest on ravieesmäkidel kasutatud tatra lehti ja õisi. Nendes sisalduv rutiin aitab tugevdada veresooneseinu. Tatra kestadest tehakse patju ja madratseid, mis aitavad leevendada peavalu ja stressi.

Eestis on liikvel kaht tüüpi tatart - harilik tatar ja idatatar. Eestis kasvaval harilikul tatral on valge värvus ja puudub mõrkjas maitse. Kuigi kodumaine tatar on väga toitaineterikas, pole ta meie poodides enam nõutav toidukraam. Selle asemel tarbitakse ohtralt veidi mõrkjama maitsega eelnevalt tumedaks röstitud importtatart.


Ajalugu

Tatar pärineb Kesk-Aasiast, tema kodumaaks peetakse Tiibetit. Tatart on kasvatatud Hiinas ja mujal idamaades alates 10.-13. Sajandist, kust ta Türgi ja Venemaa kaudu jõudis Mandri-Euroopasse.

Poolakate ja venelaste seas on tatar olnud pikka aega hinnatud toiduaine. Kuid ka Bretagne piirkond Prantsusmaal on tuntud tatrajahust kreppide poolest. Eestisse toodi tatar 18. sajandil Siberist, kus seda kasvatasid tatarlased - sellest ka nimetus "tatar". Siinmail kasvatati tatrataime kuni 1970. aastateni. Tänaseks on tatrakasvatus Eestis taaselustuma hakanud - kui esilagu kasvatati seda peamiselt ravim- ja meetaimena, siis nüüd on kodumaine tatar ka toiduainena saadaval. Siiski on pole tatrakasvatus Eestis veel kuigi laialt levinud.


Tatra tervistavad omadused

Tatar väga hea magneesiumi allikas ja annab arvestatavas koguses mangaani, fosforit, vaske, tsinki, rauda ja pantoteenhapet. Tatrast saadav valk on väga kõrge kvaliteediga, sisaldades kõiki kaheksat asendamatut aminohapet. Seega sobib tatar ideaalselt taimetoitlastele.

Tatras on kaks olulist flavonoidi - rutiin ja kvertsetiin. Tegemist on antioksüdantsete taimepigmentidega, mis mõjuvad võimsamalt kui C-vitamiin ja teised vitamiinid. Flavonoidid aitavad vedeldada verd ja kaitsevad lipoproteiine oksüdatsiooni eest, et neist ei moodustuks kahjulikud kolesteroolimolekulid. Tatra söömine aitab langetada kolesteroolitaset ja hoida vererõhku normaalsena.

Kuigi tatral pole nii tugevat kesta kui teraviljadel, on ta siiski suhteliselt hea kiudainete allikas. Hiinas tehtud uuring näitas, et tatra söömine oli seotud madalama kolesteroolitasemega veres, kusjuures LDL kolesterooli tase oli langenud ja HDL kolesterool tõusnud.

Tatar on gluteenivaba ja sobib seega ideaalselt ka beebidele ja väikelastele.

Valmistamine

Täisteratatar keeb pehmeks umbes 30 minutiga, purustatud terad 15-30 minutiga. Tatart võib süüa pudruna, see sobib liha-ja aedviljaroogade kõrvale ning suppidesse. Tatrajahust saab valmistada pannkooke ja teha küpsiseid. Mahedalt kasvatatud tatratange saab ka idandada, need sobivad ideaalselt salatitesse.

Tatrapada

3 dl tatart, 2 sl oliivõli, 6 dl vett, soola, 2 küünt, 1 sibulat, 1 tl kuivatatud rosmariini, peotäis päiksekuivatatud tomateid (või 1-2 värsket tomatit), punt rukolat ehk põld-võõrkapsast, musta pipart.
Keeda tatar soolaga maitsestatud vees pehmeks. Prae pannil õlis hakitud sibul, lisa purustatud küüslauk ja rosmariin. Vala pannile keedetud tatar ning tükeldatud päikesekuivatatud tomatid ja sega läbi. Kõige lõpus puista peale rukolalehed ja soovi korral veidi värsket basiilikut.


Maimu kabatšokikook

3 muna, 2 dl fruktoosi, ¾ dl külmpressitud rapsiõli, 3dl tatrajahu (kuhjaga klaasitäis), 2dl riivitud kabatšokki (kõrvitsat), 1,5 tl kaneeli, 1tl soodat
Vaap: 200g kookoskoort, veidi viinamarjamahla, 1-2 dl fruktoosi, vaniljet

Kuumuta ahi 175 C-ni. Määri rasvainega 1,5 l suurune koogivorm. Sega kaneel ja sooda jahuga. Vahusta munad ja suhkur kõvaks vahuks. Sega juurde õli, riivitud kabatðokk ja jahu-kaneeli segu. Küpseta 50-60 min. Võta ahjust välja ja lase vormis jahtuda ja valmista vaap: sega kookoskoor ja mahl, maitsesta suhkru ja vaniljega. Aseta see lusikaga koogile.


Via Naturale tatrahelbeküpsised

20 kuivatatud aprikoosi (võib kasutada ka ploome, rosinaid või viigimarju), 120 ml vett, 120 ml vahtrasiirupit, 120 ml oliivõli, natuke soola, 240 ml täistera tatrahelbeid (näit. Primeal) 240 ml kookoshelbeid, 240 ml riisijahu (näit. Primeal), veidi kardemoni ja jahvatatud ingverit
Leota aprikoosid vees (u. pool tundi). Seejärel püreesta aprikoosid koos veega. Eraldi nõus mõõda välja kookos- ja tatrahelbed ning riisijahu. Lisa püreestatud aprikoosid, vahtrasiirup ja oliivõli kuivainetele, sega. Soovi korral lisada natuke soola, kardemoni ja ingverit. Mätsi väiksed pallikesed ja pane küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15-20 min.


Via Naturale e-poes saadaolevad tooted

Primeali tatar 500 g 2,75 € /5 kg 20,04  € *kontrollitud mahepõllumajandusest. Päritolumaa Prantsusmaa

Primeali tatrajahu 500 g 3,06 €- kontrollitud mahepõllumajandusest. Päritolumaa Prantsusmaa. Sobib kasutada leibades ja küpsetistes.

Gluteenivaba tatrajahu 500 g 3,68 €- garanteeritud gluteenivaba toode, kontrollitud mahepõllumajandusest

Primeali tatrahelbed 500 g 3,20 €- kontrollitud mahepõllumajandusest, garanteeritult gluteenivabad.

Krõbedad tatra lilleleivad 150 g 2,93 €- Gluteenivabad, pärit mahepõllumajandusest. Need krõbedad leivakesed on tehtud eksklusiivse retspeti järgi, mis toob esile orgaanilise tatra parimad omadused. Tatrajahu on toodetud Prantsusmaal, sool pärineb Püreneede mäestikust. Ei ole kasutataud kunstlikke aroomiaineid, piima, muna, rasvainet ega pärmi. Koostis: tatrajahu, rafineerimata roosuhkur, sool. Saadaval ka soola ja suhkruta variant.

*NB! Hinnad võivad muutuda.

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.