Toitumisnõustamine

Toitumisnõustamine on toetav protsess, mille käigus uuritakse inimese toitumist ja elustiili ning antakse erinevaid soovitusi.  Toitumisnõustaja aitab teie toitumist tervislikumaks muuta, vajadusel pakkuda abi kaalulangetamisel ning koostada teie terviseseisundile vastavat menüüd. Toitumisnõustajad (ingliskeelne vaste nutritional councellor või ka nutritionist) annavad toitumisalast nõu oma pädevuse piires, suheldes tihedalt toitumisterapeutidega. Toitumisnõustaja ei tegele haiguspuhuste toidusoovitustega ega teraapiaplaanide koostamisega. Küll aga saavad kõik haiged toitumisnõustajaga koostöös kasu oma menüü tervislikuks muutmisest. Toitumisnõustamisel on abiks ka isiku poolt täidetav toitumispäevik.

Näidustused ehk sihtgrupid, kellel oleks toitumisnõustamisest kõige enam kasu:
  • Täiskasvanu- ja vanamas eas haigestumiste riskifaktorite vähendamine läbi tervisliku toitumise ja kaalu langetamise: sh südame-veresoonkonnahaiguste ärahoidmine (k.a vere lipiididetaseme ja vererõhu normaliseerimine), diabeedi profülaktika.
  • Täiskasvanud ja lapsed, kes soovivad kaalu langetada või kaalus juurde võtt
  • Rasedate toitumisnõustamine, laste ja lapsevanemate toitumisnõustamine koos kaalunõustamisega.
  • Söömishäirete ärahoidmine noorukite seas
  • Krooniliste haiguste esmane ja sekundaarne preventsioon
  • Seedimise parandamine toitumise abil
  • Toiduallergia ja –talumatuse puhul dieedisoovituste jagamine

Via Naturales võtavad vastu: toitumisnõustajad Triin Muiste ja Laura Paju

Registreeru toitmumisnõustamisele:
7421509, +372 5071255
E-mail: info@vianaturale.ee


Täpsem kirjeldus seisunditest, mille võib olla abi toitumisnõustamisest:

1. Ülekaalulised (ja insuliiniresistentsusega isikud) – nii lapsed, rasedad kui täiskasvanud
Uuemate seisukohtade järgi ei ole kaalulangetamisel vaja end madalakaloraažiliste dieetidega piitsutada. Meie toitumisnõustajad toetuvad ülekaaluliste nõustamisel üldistele tervisliku toitumise soovitustele ning nendele lisaks soovitavad madala glükeemilise koormusega (GK) dieeti.

2. Südame-veresoonkonnahaiguste riskigrupis olevad isikud – kõrge vererõhu ja kolesteroolitasemega isikud
Meie toidusoovitused sellele sihtgrupile baseeruvad tervisliku toitumise soovitustel, mis lähtuvad modifitseeritud Vahemeremaade dieedi soovitustest, transrasvade toidust eemaldamisest ning heade mono- ja polüküllastamata rasvhapete lisamisest ning rasvhapete üldise suhte tasakaalustamisest. Südame-veresoonkonnahaiguste riski seostatakse kindlate rasvade rohke tarbimisega.  Kõrge kehakaalu puhul soovitame lisaks ka GK dieeti.

3. Teise tüübi diabeedi ärahoidmine
Elustiili muutusel ja tervislikul toitumisel on väga suur mõju diabeedi ennetamisel.

4. Riskigrupi rasedad
Võrreldes aastakümnetetaguse ajaga on meie toitumis- ja liikumisharjumused teinud läbi suure muutuse. Paraku selles suunas, et see tõstab kehakaalu.  Rasedate puhul tuleb arvestada, et liigne kaaluiive või eelnev rasvumus avaldab negatiivset mõju nii ema kui lootega seotud sünnitusabi tulemile (sünnitraumade ja loote õlgade düstookia risk tõuseb, preeklampsia, rasedusaegse hüpertensiooni ja gestatsioonidiabeedi risk tõuseb).Toitumisnõustaja poolt läbi viidud nõustamine sobib ka gestatsioonidiabeedi raviks ja ennetamiseks, mistõttu tahame rõhutada, et juba raseduseelne või raseduse alguses läbiviidud toitumisalane nõustamine (individuaalne või loenguvormis) oleks tulevase ema ja lapse tervist silmas pidades väga oluline.

5. Riskigrupi lapsed ja söömishäirete ärahoidmine noorukitel
Pediaatrilise rasvumise esinemissagedus kasvab pidevalt. Seos kardiovaskulaarse riski, diabeedi ja psühhosotsiaalsete häiretega on murettekitav. Hädavajalik on varane identifitseerimine ja sekkumine, et vähendada negatiivset mõju täiskasvanueas.

6. Krooniliste haiguste ärahoidmine, leevendamine ja ägenemiste ärahoidmine
Oma nõustamiskogemustele toetudes võime julgelt väita, et kõikide krooniliste haiguste puhul toimuvad muutused paranemise suunas, kui hakatakse järgima tervisliku toidu soovitusi. Kui paraneb vere lipiidide profiil, vähenevad põletikulised protsessid ja paraneb kõikide rakumembraanide töö (rasvad on membraanide peamised komponendid ja rasvhapetest toodetakse koehormoone, mis osalevad vere hüübimises, põletikureaktsioonides jne), siis saadakse ka terviseseisundi paranemine. Samuti on oluline antioksüdantide rikas toit, mis aitavad võidelda tõhusalt vähi ja teiste degeneratiivsete haiguste vastu, kaitsevad raku terviklikkust, aeglustavad vananemist, tugevdavad immuunsüsteemi ja võitlevad allergiatega.

7. Seedimise toetamine
Toitumisnõustaja abistab klienti seedevaevuste korral (kõrvetised, kõhukinnisus, gaasid jms), kasutades teadmisi seedimise füsioloogiast. Kui seedimistegevus toitumise abil normaliseerida, siis vaevused vähenevad.Kõhukinnisuse puhul lähtume nii tervisliku toidu soovitustest kui vedeliku tarbimise ja liikumise suurendamise olulisusest. Kuid kuna kõhukinnisus on väga sage probleem ja põhjustatud nii aeglasest soole transiidiajast kui vaagnapõhja lihaste düsfunktsioonist, siis erineb ka sekkumine.

8. Toiduallergiate ja talumatuse puhul nõustab toitumisnõustaja klienti dieedi osas
Nõustaja oskab anda dieedisoovitusi igal juhul, kus klient peab mis iganes allergia või talumatuse tõttu jätma menüüst välja mõne toiduaine. Toitumisnõustaja on pädev soovitama tervislikku dieeti ka siis, kui mõni oluline toiduaine menüüst puudub – nt gluteenivaba, laktoosivaba, piimavaba, munavaba, kalavaba jne.

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.