Refluks - kas hape on süüdi?


Gastroösofageaalne refluks (GÖR) on maosisaldise tagasiheide söögitorusse ja kurku, millega kaasneb põletav tunne. Tegemist on üsna tavalise probleemiga, mille esinemissagedus on järjest kasvamas. Peaaegu igaüks meist on selle probleemiga teatud eluhetkel silmitsi seisnud. Refluksi võib vallandada näiteks punase veini või vürtsika toidu söömine – igatahes põhjustab see palju ebamugavust. Kahjuks enamik inimesi ei pööra sellele erilist tähelepanu, mõeldes et sai tarbitud korraga liiga palju või valet tüüpi toitu. Väga lihtne on osta apteegist hapet alandavat tabletid, mis aitavad sümptomeid üsna efektiivselt leevendada. Siiski on kroonilise refluksi puhul enamasti tegemist palju komplekssema probleemiga, mis võib endaga kaasa tuua haavandeid ning suurendada söögitoruvähi tekke riski.[I]

Kõige levinum valearusaam on see, et refleksi põhjustab liigne maohape. Kuigi refleksi sümptomid on tõepoolest seotud happe ning maosisu tagasiheitega söögitorusse, ei selgita see teooria õieti, miks selline asi juhtub. Selles artiklis vaatame lähemalt GÖRiga seotud uuemaid uuringuid ja selgitame, miks maohappe tootmise allasurumine ravimite abil ei pruugi olla ideaalne lahendus. Pakume lahendusi, mida refluksi sümptomite leevendamiseks ette võtta!

 

Maohappe tähtis roll

Maohapet on vaja:
  • Toidu lagundamiseks, eriti valkude lagundamiseks, mida leidub lihas, kaunviljades, seemnetes ja pähklites.
  • Halbade bakterite kahjutuks tegemiseks, reguleerides seeläbi peensoolebakterite populatsiooni.[ii]
  • Mineraalide ja B12-vitamiini imendumiseks
  • Keskkonnast tulenevate antigeenide deaktiveerimiseks (need on teatud valgud, mis põhjustavad immuunsüsteemiga kokkupuutel allergilisi reaktsioone)
Umbes 30% GÖRiga patsientidel on tegelikult mao happesus normaalne, seega võib eeldada, et siin on mängus teised mehhanismid. [iii][iv] Ebapiisav maohappe tootmine võib olla põhjustatud teatud ravimite tarbimisest (näiteks antihistamiinikumid, prootonipumba inhibiitorid), pidevast näksimisest, liiga kiirustavast söömisest ning teatud toitainete puudusest, mida on vaja maohappe tootmiseks – näiteks tsink ja B6-vitamiin. Maohappe tootmine väheneb teatud puhkudel ka eaga, seetõttu on seedevaevused vanemaealiste hulgas tavalisemad.

Pikemas persepektiivis võib ebapiisav maohape viia erinevate terviseprobleemide ja seedehäirete kujunemiseni: sealhulgas bakterite ülekasv peensooles (SIBO)[v], ärritatud soole sündroom[vi], Clostridium difficile’ga seostatud kõhulahtisus[vii] ning suurem risk saada H.pylori (helikobakteri) infektsioon – bakter, mida seostatakse maohaavanditega ning -vähiga. Pikaajaline happealandajate (näiteks omeprazole) kasutamine võib endaga kaasa tuua probleemid toitainete imendumisega, eriti raua, [viii] B12-vitamiini[ix] [x]  ja C-vitamiini[xi], puuduse, mis omakorda soodustavad aneemia, südamehaiguste,[xii],[xiii] dementsuse[xiv],[xv] ja osteoporoosi kujunemist.[xvi],[xvii]

Veel üks refleksi põhjustav tegur on söögitoru alumise sulgurlihase nõrkus, mis eraldab magu söögitorust. Söögikordade vaheaegadel peaks see klapp olema kinni, et vältida toidu tagasipaiskumist söögitorru. Samas, kui maohapet ei ole piisavalt, siis ei seedita toitu õieti ära ning võib tekkida bakterite ülekasv peensooles (SIBO). Need bakterid toituvad seedumata süsivesikutest, mis tekitavad ebameeldivat täiskõhutunnet ja puhitusi. See omakorda tekitab  kõhupiirkonnas survet mao alumisele sulgurlihasele,  mis seetõttu lõdveneb ning soodustab maosisu ja happe surumist söögitorusse. Ka ülekaalulisus, põletikud (halvast toitumisest, suitsetamisest ja alkoholi tarbimisest tulenevalt), liigne kofeiinirikaste jookide, vürtside, mündi ja šokolaadi tarbimine võivad söögitoru alumist sulgurlihast lõõgastada ning sümptomeid kehvemaks muuta.[xviii],[xix]
 


Põhilised strateegiad refluksist vabanemiseks

  • Kaalukaotus – kõige mõttekam on pöörduda kvalifitseeritud toitumisterapeudi poole, kes aitab leida sobiva kaalulangetamise programmi
  • Madala süsivesikute sisaldusega dieet aitab märgatavalt leevendada refluksiga seotud sümptomeid.[xx] Väldi rafineeritud suhkruid ja süsivesikuid (pasta, leib). Lihtsad toidud, mis sisaldavad valku (liha, kala, mune, kaunvilju) koos köögiviljadega, toimivad hästi. Väldi näksimist ja hilisõhtust söömist.
  • Kasuta ravimtaimi, mis aitavad mao sisepinda taastada ning maohappesust reguleerida:
- Libejalaka lima leevendab kurgus ja mao sisepinnal olevat ärritust ning stimuleerib limatootmist.[xxi]
-Gamma oryzanol riisikliidest saadud õlist aitab normaliseerida maohappe eritumist,[xxii] sellel on tugevad antioksüdantsed omadused ning haavanditevastane toime.[xxiii]
-Altee rahustab ärritunud rakumembraane ning on sobiv vahend haavandite korral.[xxiv]
-Deglütseriniseeritud lagrits suurendab kaitsva limakihi tootmist[xxv] ja toimib H.Pylori vastaselt.[xxvi],[xxvii]
-Aloe vera’t on traditsiooniliselt kasutatud haavade parandamist soodustavate omaduste ja põletikuvastase toime tõttu.[xxviii]
  • Tugevda sidekude, kasutades glükosamiini, kondroitiini, MSMi ja C-vitamiini.
  • Taasta bakteriaalne tasakaal, kasuta probiootikume [xxix] ja põletikuvastaseid taimi nagu küüslauk[xxx] või kaneel [xxxi], mis aitavad võidelda H.Phylori’ga
  • Soodusta seedimist soolhappe(HCL) ja seedeensüümidega, et vähendada süsivesikute fermenteerumist, gaase ja puhitusi. Kui sul on haavandid, gastriit või soolestiku limaskesta kahjustused, kasuta esmalt ülalpool mainitud rahustavaid ravimtaimi ning proovi alles hiljem soolhapet või seedeensüüme.

Detsembris BioCare toidulisandid seedimisele e-poes -20% soodsamad!


Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.